Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 15 sierpnia 2018. Imieniny: Marii, Napoleona, Stelli
kategoria: desery
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1/2 kg mieszanki owocowej (może być mrożonka – truskawki, wiśnie, porzeczki czarne i czerwone, maliny, jeżyny itp.)
  • 1 galaretka owocowa na ½ litra wody
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki wody
  • 10 kromek chleba tostowego
  • bita śmietana do dekoracji
Przepis:

Owoce zasypać cukrem i postawić na gazie. Podlać wodą. Wsypać galaretkę. Rozpuścić. Z chleba odkroić skórki. Foremkę wyłożyć folią spożywczą tak by spory kawałek wystawał po bokach. Chleb maczać w galaretce tak by nią nasiąkał i wyłożyć nim foremkę (1 kromka na dno , 6 po bokach). Pozostałe 3 kromki namoczyć w galaretce (chleb ściągnie prawie cały płyn) i odłożyć na bok. Do foremki wrzucić owoce z resztą płynu. Przykryć odłożonym chlebem zawijając jednocześnie kromki które wystawały z boków. Zawinąć boki folii tak by zakryła pudding. Na wierzch położyć odwrócony dnem do góry talerzyk i obciążyć go czymś. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Wyjąć zdjąć delikatnie folię. Wyłożyć na paterę obracając jak babkę. Udekorować bitą śmietaną.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~iris2009-04-09 09:57
ciekawy przepis, nie pomyslalabym ze chleb tostowy moze byc smaczny z tym, mozna tez dac biszkopty

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl