Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 listopada 2018. Imieniny: Elżbiety, Faustyny, Pawła
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: czekoladka145
    Składniki:

  • mąka pszenna 50 dag
  • masło lub margaryna 1 kostka
  • jajka 2 szt
  • białko 1 szt
  • cukier kryształ 1/2 szk
  • mleko 2% 1/2 szk
  • drożdże 5 dag
  • gotowa masa makowa 950 g
Przepis:

Mleko zagotować z masłem, wystudzić.
Jaja ubić z cukrem (łyżeczkę cukru odsypać), wymieszać z letnim mlekiem. Dodać drożdże roztarte z odsypanym cukrem, wymieszać, przykryć i odstawić na 3-4 godziny w ciepłe miejsce.

Następnie wlać rozczyn do miski z przesianą mąką, wymieszać, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, podzielić je na dwie równe części, każdą rozwałkować na prostokątny placek o grubości 1 cm. Posmarować placki roztrzepanym białkiem, po czym rozsmarować na nich równą warstwą masę makową, zostawiając ze wszystkich boków margines półcentymetrowej szerokości.
Zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku, podwinąć końce, bardzo luźno owinąć każda struclę papierem do pieczenia, włożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.

Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 st.C. Strucla będzie smaczniejsza, jeśli ją polukrujemy i można posypać siekanymi orzeszkami.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
Alicja2008-11-03 11:53
Lubię makowce, więc na pewno wypróbuję i ten.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl