Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 22 stycznia 2018. Imieniny: Dominiki, Mateusza, Wincentego
kategoria: dziczyzna
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • Czas przyrządzania i gotowania - około 2 godzin, czas marynowania mięsa - około 10 godzin.
  • 1 zając i jego wątroba
  • 30 g słoniny
  • 30 g masła
  • 1 I czerwonego wina
  • 4 łyżki mąki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 seler naciowy
  • 2 goździki i 2 ziarenka jałowca
  • 1 kawałeczek cynamonu
  • szałwia, rozmaryn, liść laurowy, majeranek
  • sól
  • pieprz
Przepis:

Zająca pozostawić na 5 dni, żeby skruszał. Po upływie tego czasu oczyszczonego i podzielonego na części zająca włożyć na 10 godzin do marynaty z wina, jarzyn i ziół. Pokrojoną cebulę zrumienić z posiekaną słoniną i masłem. Na zrumienioną cebulę włożyć kawałki zająca dobrze nasączone z marynaty i obtoczone w mące. Posolić, popieprzyć i smażyć około 10 minut, cały czas mieszając. Stopniowo dodawać przecedzone wino z marynaty i jarzyny. W ostatniej półgodzinie gotowania włożyć dc1 garnka na kilka minut wątrobę zająca. Ugotowaną wątrobę wyjąć i drobno posiekać. Garnek zdjąć z ognia i wyjąć z niego mięso, a wywar przecedzić. Kawałki zająca z powrotem włożyć do garnka i zalać przecedzonym wywarem, dodać posiekaną wątrobę i dokończyć gotowanie.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~Adam2008-12-07 08:56
To się okaże jak zrobię

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl