Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 kwietnia 2018. Imieniny: Jarosława, Konrada, Selmy
kategoria: potrawy mięsne
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: czekoladka145
    Składniki:

  • ok.1 kg ziemniaków średniej wielkości (ugotowanych)
  • kilka pomidorów
  • ok. 2 łyżeczek czosnku (bo ja używam granulowanego)
  • ok. 2 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2-3 średnie cebule
  • olej
  • ok. 1-1,2 kg mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 4 średnie łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • ok. 10 dkg mąki pszennej
  • ok. 1/2 kg sera żółtego (startego na tarce)
  • ok. 20 ml śmietanki (18%)
  • 1/2 litra bulionu (ja używam drobiowego)
Przepis:

Ziemniaki ugotować w mundurkach a następnie pociąć je w plasterki i rozłożyć je w naczyniu żaroodpornum lub w formie do zapiekanek.
Na ziemniaki poukładać pokrojone w plastry pomidory i posypać 1/3 porcji startego sera.

Mięso usmażyć z pokrojoną w "piórka" cebulką i czosnkiem. Dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wyłożyć na pomidory posypane serem.

W rondlu rozpuścić masło i dodać mąkę. Dolać śmietanę i bulion, odrobinę ziół prowansalskich i 1/3 część sera. Zagotować sos, mieszając dokładnie aby się nie przypalił.
Polać nim mięso, równo rozprowadzając i posypać pozostałym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni na ok.20 minut. Podawać polaną keczupem.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~jusia2008-12-18 13:51
PO PROSTU NIEBO W GĘBIE, POLECAM BARDZO PROSTE SZYBKIE DO ZROBIENIA,Z KECZUPEM PALCE LIZAC...MOJ SYN DODAJE DO KECZUPU ODROBINE MAJONEZU,WSZYSTKO ZNIKA W MIG!POZDRAWIAM

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl