Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 września 2018. Imieniny: Dory, Gerarda, Maryny
kategoria: zapiekanki
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 50 dag dużych pieczarek
  • 4 pomidory
  • 4 jajka
  • 2 plasterki gotowanej szynki (po 5 dag)
  • 1 średnia cebula
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki tartego żółtego sera (np. goudy)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • natka pietruszki dekoracji
  • tłuszcz do formy
Przepis:

Starannie oczyścić i opłukać pieczarki, pokroić na ćwiartki. Obrać cebulę, pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, zeszklić cebulę. Wrzucić pieczarki, posypać solą oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu 5 minut, często mieszając.

Pokroić pomidory na małe cząstki. Rozkroić na pół plastry szynki. Przygotować duże żaroodporne naczynie. Nasmarować odrobiną tłuszczu i posypać 2 łyżkami bułki tartej. Wymieszać w formie szynkę, grzyby z cebulką oraz pomidory.
Rozbełtać jajka w szklance mleka. Doprawić sos do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Polać wszystkie składniki pikantnym sosem, posypać startym na tarce żółtym serem. Wstawić naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika. Zapiekać danie przez 15 minut w temperaturze 225 stopni C (w trakcie pieczenia można je ewentualnie przykryć).

Opłukać i osuszyć natkę pietruszki, oderwać listki od łodyżek. Zapiekankę podawać na stół prosto z piekarnika, posypaną listkami natki pietruszki. Zwolennicy bardziej aromatycznych potraw mogą ją dodatkowo doprawić suszonymi ziołami, np. oregano lub bazylią. Zapiekanka jest wspaniałą propozycją na szybką i mało pracochłonną kolację.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~mleczko2010-11-02 10:13
Nie smakowało mi za bardzo bo było trochę mdłe przez pomidory których nie lubię.
~lula2010-06-14 18:01
Nie smakowało mi
~Monia2010-06-04 19:12
Pyszne. Moim dzieciom bardzo smakowało a mają 4 i 6 lat
~LEA2010-02-15 12:20
Nie zabardzo
~smakosz2009-03-01 10:34
Bardzo dobry przepis. Można szybko zrobić i smaczny. Również polecam!!!!

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl