Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 października 2018. Imieniny: Celiny, Hilarego, Janusza
kategoria: przekąski
średnia ocena: 4.50

    Składniki:

  • mięso wołowe bez kości 1,5kg
  • pieczarki 400g
  • śliwki suszone 200g
  • śmietana 200g
  • mąka 20 g
  • papryka świeża 100 g
  • cebula 150 g
  • smalec 150 g
  • koncentrat pomidorowy 200g
  • groszek zielony 200 g
  • papryka mielona 20 g
  • czosnek 15 g
  • sól
  • pieprz do smaku
  • wywar wołowy ok. 350 ml
  • ciasto drożdżowe 1000 g (wg własnej receptury)
  • 1 jajko
Przepis:

Mięso umyć, pokroić w paski. Oprószyć solą i mąką. Obsmażyć z cebulką na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.
Namoczyć śliwki suszone w wodzie i poczekać aż napęcznieją.
W tym czasie do podsmażonego mięsa dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną w słupki paprykę i pieczarki w plasterkach oraz groszek zielony i wyciśnięty czosnek. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Podlać wywarem i dusić wszystko do miękkości.
Odstawić z ognia, dodawać powoli śmietanę, ciągle mieszając, by się nie zważyła. Doprawić solą i pieprzem i jeszcze chwilę poddusić.

Wlać do małych naczyń z kamionki. Górę zakleić krążkiem gotowego drożdżowego ciasta, posmarować na wierzchu jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec, aż ciasto się wypiecze na złoty. Podawać z zestawem surówek.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~czeslaw p2011-11-24 08:52
naprawde wspaniale smakuje polecam
~AnnaS2011-04-15 15:40
po prostu smaczne i zdrowe
czekoladka1452008-11-22 13:42
ciekawe- wypróbuję.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl