Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 września 2018. Imieniny: Januarego, Konstancji, Leopolda
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: kamila1234
    Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2,5 szklanki cukru
  • 1 niepełna szklanka wody gazowanej (zwykła woda też sie tu sprawdza)
  • 4 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka pełna oleju
  • 4 łyżki kakao deco-moreno
  • 1 duży (80 g) lub 2 małe opakowania kiślu cytrynowego lub pomarańczowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • cukier puder do posypania
Przepis:

Jajka ubić na puszystą masę z cukrem i szczyptą soli. Gdy masa będzie bardzo puchata, dodać wodę i olej.
Następnie przesiać mąkę z proszkiem i sodą i dodać do masy. Ponownie dokładnie zmieszać. Powstałą masę podzielić na 2 równe części i do jednej dodać proszek z kisielu i wymieszać a potem do drugiej dodać kakao i również wymieszać.

Ta porcja wystarczy na dużą tortownicę lub na formę prostokątną. Do przygotowanej formy (ja użyłam 25/40)- wysmarowaną margaryną i wysypaną mąką wlewamy przez środek na przemian po dwie łyżki jasnego i potem 2 łyżki ciemnego ciasta.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 o C na ok.50 minut. Po upieczeniu posypać jeszcze ciepłe - cukrem pudrem lub jak kto woli ciemną i jasną polewą robiąc niesymetryczne wzorki.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~Łasuch2011-06-20 22:30
Śliczna ta Twoja ZEBRA , no i wygląda bardzo apetycznie

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl