Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 25 czerwca 2018. Imieniny: Łucji, Witolda, Wilhelma
kategoria: potrawy mięsne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1 pęczek bazylii,
  • ok. 60 g tartego parmezanu,
  • 100 g śmietany,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka octu,
  • 250 ml wywaru z warzyw ,
  • 4 sznycle cielęce (po ok 150g)
Przepis:

1. Listki bazylii oderwij od gałą­zek. Zmiksuj z parmezanem, czosnkiem i 2 łyżkami oliwy.

2. Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz. Następnie przykryj folią spożywczą i rozbij.

3. Sznycle dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstaw na 15 minut.

4. Na każdym sznyclu rozsmaruj masę ziołową, zroluj je i zepnij wykałaczkami.

5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki stołowe oliwy. Opiekaj zrazy ok. 3 minut z każdej strony.

6. Na patelnię wlej bulion i gotuj, aż płyn wyparuje. Zrazy wyłóż na talerz i zawiń w folię.

7. Do sosu po pieczeniu dodaj śmietanę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

8. Przed podaniem zrazy pokrój w plastry. Podawaj polane sosem i np. z fasolką.

Zrolowane plastry mięsa wołowego, cielęcego lub wieprzowego to klasyka polskiej kuchni. Zrazy to wdzięczna potrawa. Szybko się je robi i nigdy się nie nudzą. Wystarczy zmienić farsz, a danie smakuje inaczej.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl