Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 października 2018. Imieniny: Celiny, Hilarego, Janusza
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1 głowa karpia
  • kawałek (tak z 10 cm) czystego fileta z karpia
  • 1 duża marchewka
  • ½ pietruszki
  • 1/8 selera
  • sól
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • sok z cytryny
  • 4 szklanki wody
  • ½ słodkiej śmietanki
  • 3 łyżeczki mąki
  • szczypta kurkumy
  • 1 szklanka ugotowanego grubego makaronu (kokardki, rurki, łazanki)
Przepis:

Oczyścić głowę karpia (usuwając oczy, krew, mięso ze skrzeli), oraz okrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach, ogon.
Umyć dokładnie mięso ryby. Włożyć wszystko po za czystym filetem do garnka.
Dodać warzywa. Lekko osolić (ok. ½ łyżeczki).
Gotować na małym gazie 40 minut.
Przecedzić.
Do wywaru włożyć czyste filety gotować 20 minut.
W czasie gdy filety się gotują obrać białe mięso z łba, skrzeli i ogona i włożyć do zupy.

Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy - zagotować.
Dodać do zupy śmietankę, makaron.
Doprawić sokiem z cytryny, koperkiem, odrobiną maggi, szczyptą utartej gałki muszkatołowej.
Wsypać szczyptę kurkumy by uzyskać lekko kremowy kolor.
Można włożyć kilka plasterków ugotowanej marchewki dla dekoracji.

Jeżeli zupa nie musi być dietetyczna to można dodatkowo doprawić pieprzem, a do gotowania dodać kawałek pora i cebuli, ziele angielskie i liść laurowy – doda to zupie smaku.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl