Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 27 kwietnia 2018. Imieniny: Sergiusza, Teofila, Zyty
kategoria: zupy
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • 3 kalarepki
  • 2 łyżki koperku usiekanego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 żółtko
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
  • sól
  • 3 szklanki wody
Przepis:

Kalarepki i włoszczyznę obrać. 2 kalarepki utrzeć na tarce jarzynowej (na grubych oczkach). Udko, włoszczyznę, utarte kalarepki, kostkę bulionową zalać wodą i gotować ok. 45 minut (aż mięso będzie miękkie). Osobno w małej ilości osolonej wody ugotować pokrojoną w cienkie słupki trzecią kalarepkę (ok. 20 minut), odcedzić i odstawić. Z zupy wyjąć mięso i włoszczyznę. Przetrzeć przez sito lub zmiksować zupę. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją śmietanką zmieszaną z żółtkiem i zupą. Wlać do zupy i zagotować. Wsypać koperek. Podawać dokładając do wlanej na talerz zupy porcje kalarepki pokrojonej w słupki. Dekorować pokrojoną w talarki gotowaną marchewką i posypując koperkiem.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl