Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 17 stycznia 2022. Imieniny: Antoniego, Henryki, Mariana
kategoria: desery
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: monika.p
    Składniki:

  • 10 g drożdży
  • 250 g mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1,5 łyżeczki masła
  • 25 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • jogurt owocowy-jako polewa
Przepis:

Drożdże mieszamy z odrobiną cukru w niewielkiej ilości ciepłego mleka.Mieszamy z pozostałymi składnikami,wyrabiamy na jednorodną masę i czekamy do godziny aż wyrosną.Formujemy niewielkie bułeczki,czekamy ponownie ok. 10 min,aż podrosną. W tym czasie gotujemy wodę w garnku, na to można nałożyć gazę na której będą parowały nasze kluski.Ja kładę je na aluminiowy durszlak, jak woda już wrze i pod pokrywką parujemy je 7-10 minut. Wówczas jeszcze trochę podrosną,powinny łatwo odchodzić z sita.Podajemy ciepłe z jogurtem-w wersji deserowej. Można podać również z sosem mięsnym jako danie obiadowe.
źródło przepisu: Internet
przepis dodany przez: monika.p

Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl