Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 17 stycznia 2022. Imieniny: Antoniego, Henryki, Mariana
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: monika.p
    Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 1,5 szklanki cukru
  • 30 dkg miodu
  • 2 kopiaste łyżki masła
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
Przepis:

Miód łączymy z cukrem i przyprawą i podgrzewamy do uzyskania konsystencji płynnej ( nie gotować!). Odstawiamy do ostudzenia,ale nie za długo,bo szybko tężeje. Do przesianej mąki, dodajemy jaja, sodę oczyszczoną,masło i rozpuszczony miód. Wszystko zagniatamy. Następnie wkładamy do lodówki na ok. 30 minut, potem rozwałkowujemy, wycinamy pierniczki. Pieczemy w temp. 180 st. ok. 15-20 minut,jak się przyrumienią. Ozdabiamy według uznania. Po kilku dniach są miękkie. Smacznego!
źródło przepisu: Dr B.R.
przepis dodany przez: monika.p

Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl